Till alla tappra föräldrar!

Vi vill passa på att tacka alla er föräldrar som har en liten kille eller tjej som rider hos oss!
Att ni i vått och torrt ställer upp och leder ponnyerna på lektionerna - i ur och skur, motvind och medvind, att ni tappert trampar på i skog och mark, med lera upp till knäna allt för ofta i gympaskor när det är uteritter,
att ni hjälper era barn att tränsa och sadla på och av med stelfrusna fingrar utan egentligen att veta vad ni gör och hur ni skall göra! :o)

Här kommer lite konkreta överlevnadstips för dig som är ofrivilligt insparkad i hästvärlden, Vi vet att ni är många där ute!

1. Glöm alla dina normala värderingar, tankesätt och syn på saker och ting.
I stallet råder strikt hiraki. Hirakin har ingenting med ålder eller kön att göra utan är baserad på kunskap. Ju mer du kan ju högre upp. Thats it.
Det betyder att vilken inbiten hästtokig 8-åring som helst står över dig i rang redan från dag ett...

2. Hästar kan läsa tankar & känner av precis det du tänker.
Står du till exempel och funderar på om den där lilla lurviga saken kommer bitas, kommer detta förmodligen också att inträffa, 
så enkelt är det. Positivt tankesätt gäller alltid i stallet! 
Det kommer går bra, det ska gå bra, DET GÅR BRA - då går det oftast också bra!
Hur skulle annars en klen liten 10-åring kunna hantera en 400 kg tung häst?!

3. Om du är rädd för de stora hästarna men inte för de små. Tänk om! Hästar är helt omedvetna om sin styrka och sin storlek. Den mista hästen är ofta den som bestämmer över dem stora i hagen.

4. Ja. Hästar bits fram och sparkas bak. Tryggast är du på mitten, eller?!?!
Hästar kan även nå väldigt långt bak med tänderna och väldigt långt fram med bakhovarna.
Hjälp gärna ditt barn med diverse göromål, stå i mitten men va helst inte i vägen, fast va ändå tillräckligt nära så att du kan räcka över sakerna du blir tillsagd. Andas - DET GÅR BRA!

5. Det är ju toppen att materialet på ridbanan är mjukt så barnet inte skadar sig om den ramlar av, tänker du. tänk om - Ridbanans material är gjort så att hästarna inte ska ska överanstränga sina ben medan den bockar, skenar, gör skolor ovan mark samtidigt som den slänger av ditt barn. 
Vi resonerar helt enkelt så att en lårkaka på en ryttare går snabbare att läka än en senskada på häst.
Vi gråter inte när vi ramlar av, vi bjuder på tårta - eller ett gäng muffins!

6. Din största uppgift från och med nu är egentligen att hålla i saker. Hålla västen, hålla jackan , hålla sadel, hålla borstar o.s.v  När du blivigt tilldelad att hålla ponnyn så linda inte grimskaftet runt handen för att visa din styrka. En 100 cm hög ponny drar enkelt av din hand om den ser tex.mat eller något annat intressant. Vilket den kommer att göra när den förstår att det inte är chefen (din 8 åriga dotter) som håller i andra änden av snöret.

Du är längst ner i näringskedjan och ett lätt byte för vilken liten ilsken ponny som helst, men
DU ÄR JÄTTE VIKTIG!!!! För utan dig, hade ditt barn inte kunnat ta sig till stallet! Så tack än en gång!